De weg naar de introductie

De nieuwe Škoda Kodiaq en Superb hebben met succes de zware uitdaging doorstaan op weg naar hun introductie, namelijk de koudetests in de buurt van de poolcirkel. Onder extreme omstandigheden, met temperaturen van -30 graden Celsius, hebben de nieuwe modellen zich bewezen op het gebied van rijstabiliteit, comfort en betrouwbaarheid. Deze herfst worden de nieuwe Kodiaq en Superb wereldwijd gepresenteerd tijdens hun langverwachte wereldpremière.

nieuwekodiaqensuperbindekougezet-6

Het echte werk

Hoewel computersimulaties steeds verbeteren, blijven fysieke tests onder extreme omstandigheden een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van nieuwe Škoda-modellen. Er worden hittetests uitgevoerd in woestijngebieden en koudetests in extreme vrieskou om de betrouwbaarheid van alle nieuwe voertuigen in alle weers- en omgevingsomstandigheden hoog te houden. Tijdens deze tests worden het onderstel, de carrosserie, de motor, het klimaatsysteem en het elektrische systeem zorgvuldig geëvalueerd. Door potentiële problemen onder extreme omstandigheden te identificeren, kunnen eventuele zwakke punten snel en doelgericht worden opgelost. Dit zorgt voor het kunnen leveren van hoogwaardige en betrouwbare voertuigen die voldoen aan de meest strenge normen.

nieuwekodiaqensuperbindekougezet-header

Extreme weersomstandigheden

In de poolcirkel worden nieuwe Škoda-modellen grondig getest in een ijzige omgeving. Om ervoor te zorgen dat de auto's optimaal presteren, worden alle mechanische functies uitvoerig getest bij temperaturen onder 25 graden Celsius. Zelfs bij een extreme temperatuur van -30 graden Celsius moet de motor probleemloos kunnen starten. Bovendien moeten de deuren, motorkap, achterklep, tankdop en de afdekking van de laadopening van PHEV-modellen ook onder deze barre omstandigheden goed kunnen functioneren.

Web Ready JPG-KDQ_FL_BS_002_bewerkt

Stevige rijproeven

Gedurende de testfase wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de praktijkervaring van het rijden, met name het gedrag van de auto op gladde en modderige ondergronden is zeer belangrijk. Daarnaast test Škoda hoe de bumpers reageren bij impact van bijvoorbeeld een sneeuwwal. Door over ijsblokken te rijden, worden het onderstel en de bodemplaat maximaal uitgedaagd. De rijproeven laten ook zien hoe goed de transmissie, assistentiesystemen en eventuele vierwielaandrijving functioneren. Dit heeft invloed op het rijgedrag en het comfort van de auto. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan de details, zoals goed functionerende ruitenwissers en sproeiers, die vooral in de winter van groot belang zijn. Op de Poolcirkel test Škoda uitgebreid het oplaadproces van een bevroren accu van een plug-in hybride model en de elektrische range onder extreme omstandigheden.

SKODA SUPERB iV Combi_1

Optimaal klimaat

In de kou blijven velen het liefst binnen. Gelukkig hebben de nieuwe Kodiaq en Superb een klimaatsysteem en verwarming voor de stoelen, het stuur en de spiegels die de strenge winterproef met succes hebben doorstaan. Twee belangrijke punten om te vermelden: de ramen kunnen snel ontwasemd worden en het touchscreen werkt perfect, zelfs bij zeer lage temperaturen. Hierdoor zijn de nieuwe modellen nu al klaar voor de winter.

De officiële presentatie van de nieuwe Kodiaq en Superb vindt plaats in de herfst van dit jaar.