Komende herfst in première

Škoda introduceert de opvolgers van de Superb (de hatchback én de Combi) en de grootste SUV, de Kodiaq. Škoda heeft de eerste officiële silhouetbeelden van deze nieuwe generaties onthuld tijdens het ‘Let’s Explore’ event. De nieuwe Superb en Kodiaq zullen komend najaar in première gaan, een spannend moment voor iedere Škoda-liefhebber. Bekend is dat beide modellen een moderne, efficiënte benzinemotor in combinatie met plug-in hybride- en mild-hybride-techniek

SKODA SUPERB EN SUPERB COMBI

Twee speciale modellen

Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto, is erg enthousiast over deze nieuwe stap: “De Superb en Kodiaq zijn twee belangrijke modellen van het merk Škoda en daarom kijken wij enorm uit naar de presentatie van  de nieuwe generaties van beide modellen deze herfst”. De Superb is voor Škoda het topmodel binnen het ICE-portfolio en gaat straks al vier generaties mee. Hiermee staat het model op het gebied van comfort en ruimte bovenaan op de ladder, zowel de hatchback- als Combi-variant. De Kodiaq gaat zijn tweede generatie in en gaat nog een stap vooruit op het gebied van veiligheid, technologie en veelzijdigheid. Het merk legt de focus op het samenbrengen van twee werelden, maar ook op het leveren waar de klant om vraagt. Beide modellen worden standaard geleverd met een mild-hybride motor, maar ook een plug-in hybride behoort tot de mogelijkheden.

superbc-ng-silueta-v03-retouched-ed

Interieur en techniek naar een nieuw level

Škoda toonde alvast de schetsen van het silhouet van de Superb en Kodiaq. Ze krijgen niet alleen een nieuw exterieurdesign, maar ook nieuwe eigenschappen, verbeterde technologie en een heel nieuw interieur. De Superb, die sinds 2001 onder ons is, wordt wederom leverbaar als hatchback én als Combi, voor net dat beetje meer ruimte. Deze gaat worden geproduceerd in de Volkswagen Groep-fabriek in Bratislava (Slowakije). Voor de nieuwe Kodiaq staat de productie gepland in de Škoda-fabriek in Kvasiny (Tsjechië), waar de huidige generatie ook al wordt gefabriceerd.

SKODA SUPERB L&K (7)

Twee succesverhalen

Tot op heden is er zowel voor de Superb, als de Kodiaq, een succesrecept geweest voor Škoda. De naam ‘Superb’ werd eerder al in de jaren ’30 van de vorige eeuw gebruikt voor het topmodel van Škoda destijds. In dit nieuwe tijdperk (vanaf 2001) zijn van de eerste generatie Superb tussen 2001 en 2008 al bijna 137.000 modellen verkocht. Tevens was de Superb het eerste Škoda-model met hightech features als bi-xenon koplampen, de automatische Tiptronic-transmissie en de Coming Home-functie. Deze eerste-generatie Superb uit het nieuwste tijdperk kreeg meteen al meerdere prestigieuze onderscheidingen op zijn naam, zoals de ‘Best Import Car’ award van het Duitse automagazine Auto Bild. In 2008 volgde de tweede generatie en was als eerste leverbaar als vierwielaandrijving. De Superb Combi volgde in 2009 en zorgde voor nóg meer populariteit bij de consument.

superb_iv_combi_020

Hoe populair werd de Superb?

De verkoopaantallen bleven maar stijgen, want van de tweede-generatie Superb kregen er 618.000 een eigenaar. De derde generatie, die in februari 2015 op de markt kwam, was net iets ruimer dan zijn voorganger in beide carrosserievarianten. Daarnaast was deze zuiniger, had hij een lagere CO2-emissiewaarde en was hij voorzien van innovatieve rij assistentiesystemen om veiligheid verder te ontwikkelen. In 2019 werd de Superb verder vernieuwd en kreeg het een plug-in hybride-versie (de eerste ooit van Škoda). De derde generatie van de Superb is inmiddels al meer dan 777.000 keer verkocht.

kodiaq-ng-silueta-art-v02mint-retouched16-9

7 jaar Kodiaq

De Škoda Kodiaq was de eerste SUV van het Tsjechische merk, die in 2016 zijn debuut maakte. Van dit model zijn er al ruim 740.000 geleverd. Het werd al snel een razend populair model, want deze kon optioneel met zeven zitplaatsen worden geleverd, waardoor het ook een ideale auto werd voor grote gezinnen. Met de Kodiaq introduceerde Škoda’ een nieuwe designtaal voor het SUV-segment met kristallijnen. In 2018 kwam de sportieve Kodiaq RS, maar echt lang bleef deze niet onder ons. In 2021 volgde echter nog wel een model-update.