Dag van de Maximumsnelheid

5 maart was de Dag van de Maximumsnelheid, deze dag is bedoeld om een stukje bewustwording te creëren. Op deze dag kan er nagedacht worden over hoe gevaarlijk het is om de maximumsnelheid te overschrijden en welke gevaarlijke situaties er kunnen ontstaan. Niet te vergeten is dat door te hard te rijden, er ook meer brandstof wordt verbruikt! Bij het rijden van 100 km/u wordt er 25% minder brandstof verbruikt dan bij het rijden van 130 km/u. Op deze manier draait de motor minder toeren. 

scala-1-010 (1)

Minder verbruik = minder uitstoot

In Nederland geldt de regel dat tussen 06:00 en 19:00 uur op de snelwegen maximaal 100 km/u gereden mag worden. Rijdt u binnen deze tijden? Dan verspilt u dus al minder brandstof dan dat u een aantal jaar geleden deed tussen deze tijdstippen. Rijd u tussen 19:00-06:00 uur, dan geldt een maximumsnelheid van 120 of 130 km/u, afhankelijk van de snelweg. 

dsc-0925-3

Nooit meer te hard rijden met Škoda

De snelheidsregelaar van uw Škoda zorgt ervoor dat u nooit te hard rijdt, de auto waarschuwt bij overschrijding van de limiet. Cruise Control kan hier ook goed van pas komen, welke ervoor zorgt dat de auto continu dezelfde snelheid aanhoudt. Bij remmen stopt de Cruise Control automatisch. Daarentegen is er ook nog een Adaptive Cruise Control, waarbij de snelheid zelf wordt aangepast aan het verkeer voor de auto. Adaptive Cruise Control is optioneel leverbaar op de modellen Škoda Fabia, Škoda Scala en Škoda Octavia.

004-skoda-fabia-ml-phoenix-orange-3200x1800-52a4b02f

Geschiedenis van de maximumsnelheid in Nederland

In Nederland werd er een maximumsnelheid ingevoerd op 1 november 1957. Het begon bij 50 km/u binnen de bebouwde kom. Voor snelwegen gold eerst geen maximumsnelheid, waarna er op 6 februari 1974 wel een maximumsnelheid van 100 km/u op de snelwegen werd geïntroduceerd. De maatregelen werden getroffen door de overheid omdat er in die tijd een oliecrisis gaande was.