Klimaatneutraal

Slechts tien procent van al het plastic in de wereld wordt gerecycled, dat betekent dat er werk aan de winkel is. Škoda heeft scties en plannen die moeten bijdragen aan een schonere wereld.

Škoda zet intensief in op elektrificatie, een klimaatneutrale productie en een verdere toepassing van gerecyclede materialen. Vóór het einde van 2026 zullen er volgens het plan drie nieuwe volledig elektrische modellen op de markt komen, waarna de elektrische gamma steeds verder wordt vergroot.

Škoda verwacht dat in 2030 nagenoeg 70 procent van alle nieuw verkochte Škoda-modellen in Europa volledig elektrisch is, dus zonder CO2-uitstoot. Ook de fabrieken die deze auto’s produceren zullen geen CO2 meer mogen uitstoten.

210921-eco-materials-2-jpg

De weg naar CO2-neutraal

In 2025 zullen de Škoda-fabrieken in India CO2-neutraal zijn. Eén productielocatie in Tsjechië is dat momenteel al: de fabriek in Vrchlabí produceert al sinds eind 2020 CO2-neutraal en sinds begin 2019 recyclet deze fabriek al zijn afval dat vrijkomt tijdens het productieproces. De twee andere Tsjechische Škoda-fabrieken, in Mladá Boleslav en Kvasiny, doen dit sinds 2020. Nu is het zaak om deze ook CO2-neutraal te maken.

ontwerpzondertitel-2

720 ton minder autolak per jaar

Duurzaamheid is voor Škoda de focus als het gaat om innovaties. Een voorbeeld hiervan is de hypermoderne lakstraat in de fabriek in Mladá Boleslav. Deze brengt één van de vier laklagen van een Škoda-model voortaan dunner aan en daarmee behoudt het zelfs dezelfde kwaliteit en duurzaamheid. Hiermee bespaart Škoda maar liefst 720 ton autolak per jaar!

dsc-1858-2--3

Een derde van de grondstoffen is gerecycled

Škoda heeft als doel zoveel mogelijk recyclebare materialen te gebruiken, of zelfs beter: materialen die al gerecycled zijn. De Škoda Octavia bestaat het interieur voor bijna een derde van de gebruikte grondstoffen uit gerecyclede materialen. De bagageruimte wordt bijvoorbeeld gerecycled ingericht, op staal, aluminium en glas na. Voor de Škoda Enyaq iV en de Škoda Karoq met het Eco-interieur, passen de ontwerpers materialen toe die tot 70 procent bestaan uit tot garen gerecyclede petflessen.

210921-eco-materials-3-jpg

Bloempot met DNA van Škoda

Als uw Škoda aan het einde van zijn levensduur is, krijgt hij nog een tweede leven. Meer dan 95 procent van de gehele auto bestaat uit materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. De metalen worden omgesmolten en van het glas maakt Škoda nieuwe ruiten of isolatiemateriaal van glasvezel.

Ook kunststoffen worden omgezet in alledaagse voorwerpen zoals kleerhangers en bloempotten. Het kan dus zijn dat u straks een nieuwe bloempot koopt met het DNA-materiaal van Škoda!

suikerbiet

Hoe meer suiker, hoe beter

Te veel suiker is niet goed voor de mens, maar voor een Škoda wel! Een suikerfabriek in de buurt van de Škoda-fabriek in Mladá Boleslav stuurt een deel van zijn afval naar Škoda waar vezels van worden gemaakt. De pulp van suikerbieten verandert in een vulmiddel voor kunststof onderdelen. De milieuvriendelijke vezels worden met een speciaal verfprocédé gekleurd en gebruikt voor mooie designaccenten in het Škoda-interieur.

Simply Clever-paraplu volledig gerecycled

Andere natuurlijke vezels die zinvol zijn, zijn kurk, kokos en hennep. Van hennepvezels maakt Škoda bijvoorbeeld het handvat van de Simply Clever-paraplu die in de deuren of onder de passagiersstoel van toekomstige Škoda-modellen te vinden zijn. De paraplu zal binnenkort volledig uit gerecycled materiaal bestaan. Mocht deze na jarenlang intensief gebruik op regenachtige en winderige dagen versleten zijn, wordt de paraplu gerecycled door het Oostenrijkse paraplumerk Doppler.