Twee segmenten in één

Tegenwoordig zijn de ruime auto’s niet meer voor iedereen betaalbaar. Wilt u veel ruimte voor weinig geld met óók hoogwaardige technieken, dan is de Škoda Scala een model dat in verschillende categorieën goed scoort. Met de nieuwste Active uitvoering als basis, de ruimte van een C-segment model voor een B-segment prijs, is de Scala een bijzonder model. Wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld de Fabia?

SCALA-Active

Škoda Scala Active

De Škoda Scala is nog niet zo lang geleden op de markt gekomen. Het model is bedoeld als een alternatief in het B-segment, zonder dat het een cross-over is. De Scala heeft dezelfde technische basis als de Fabia, maar is nog net een wat ruimere auto. De verschillende uitvoeringen van beide modellen komen erg veel overeen, zoals dat beide modellen beginnen met de Active als basisuitvoering en ze hebben beide een 95 pk sterke 1-liter driecilinder TSI onder de kap, gekoppeld aan een 5-versnellingen handgeschakelde transmissie. In dit artikel belichten wij de overeenkomsten en verschillen tussen de Scala en Fabia.

uwryhjqb7whh

Belangrijke details

Het eerste waar men naar kijkt bij een nieuwe auto, is natuurlijk de prijs. De Scala Active heeft een meerprijs van € 3.200 ten opzichte van de Fabia Active. Wat krijgt u hier dan voor terug? Als eerst heeft u met de Scala ongeveer 25 centimeter meer aan lengte. De Scala is 4,36 meter lang en een wielbasis van 2,65 meter, waarmee hij 8 centimeter meer heeft dan de Fabia. Dit zorgt voor meer been- en bagageruimte. De Scala heeft een laadinhoud tot 467 liter, dat is 87 liter meer dan dat er in de Fabia (380 liter ruimte).

Met een gewicht van 1.196 kg is de Scala Active 48 kg zwaarder dan een Fabia met dezelfde uitvoering. Dit verschil zorgt ervoor dat de Scala in een hogere schaal voor de mrb zit. Deze extra massa en centimeters dwongen Škoda er echter wel toe dat er gekozen moest worden voor bredere en grotere wielen. De Fabia begint met 15-inch wieldoppen op 185 mm brede wielen, waarbij dit bij de standaard-Scala begint op 16-inch wielen-met-doppen van 205 mm breed.

Bij de verlichting voor en achter is al wel gebruik gemaakt van LED-techniek, maar zijn de knipperlichten van alle uitvoeringen halogeenexemplaren. Ook full led-verlichting met bijvoorbeeld dynamische knipperlichten is optioneel.

Android Auto en Apple Carplay

Technische voorzieningen, zoals de airco, het audiosysteem met vier speakers en het verbinden met uw smartphone via Apple CarPlay of Android Auto (niet via BlueTooth), zijn allemaal aanwezig. Het centrale bedieningsscherm is een 6,5-inch touchscreen en het tweespaaks stuurwiel heeft in de Active geen knoppen. Toch is de Scala Active voorzien van veiligheidsassistenten, zoals Lane Assist en een noodremsysteem en zwik airbags. Ook verwarmbare buitenspiegels zitten standaard gevestigd.

Veel opties, zoals een parkeersensoren en cruise control, zijn vanaf de Ambition aanwezig in de Scala. Maar toch is de Scala Active al behoorlijk ruim en heeft hij een heel zuinig verbruik. Heeft u toch liever iets meer opties, dan is er voor een kleine meerprijs de Ambition-uitvoering, het tweede uitvoeringsniveau. Deze heeft tevens 15 pk en een versnelling méér, lichtmetalen velgen, Bluetooth, cruise control en knoppen op het stuur.