Houd geld over

Gaat u met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan wilt u natuurlijk niet al het vakantiegeld onderweg al kwijtraken. Met deze 5 handige tips van Škoda kunt u gemakkelijk 100 euro of meer besparen! De auto blijft namelijk het favoriete vervoermiddel van veel Nederlanders. De ruime interieurs en grote bagageruimtes van alle Škoda-modellen maken ze ideaal voor gezinsvakanties. Hoewel de benzinevarianten steeds zuiniger worden, kan een autorit naar uw vakantiebestemming nog steeds kosten met zich meebrengen. Ga goed voorbereid op weg met deze tips:

Tip 1: Kies de voordeligste route

De route die u kiest om naar Zuid-Europa te reizen, heeft invloed op uw uitgaven onderweg. Hoewel de kortste route in principe minder tankstops vereist, zijn er natuurlijk ook een aantal tolwegen, waardoor de kortste route uiteindelijk duurder kan uitvallen dan u denkt.

Gaat u vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Toscane, Italië, dan is het belangrijk om te weten dat de Duitse autobahn tolvrij is. De kortste route naar Toscane gaat meestal via België, Frankrijk en Zwitserland, maar dan heeft u een Zwitsers snelwegvignet nodig, wat al 40 euro kost. Bovendien moet u dan op een deel van de route door Frankrijk tol betalen. Daarentegen komen in Duitsland wegwerkzaamheden vaak voor, waarbij de maximumsnelheid beperkt is tot 80 km/u of 60 km/u.

Voor Oostenrijk is ook een snelwegvignet nodig. Het goedkoopste vignet is geldig voor tien dagen, maar er zijn ook vignetten met een geldigheidsduur van twee maanden of een jaar. Daarnaast gelden er aparte toltarieven voor bepaalde snelwegen, zoals de Brenner Autobahn. Als alternatief kunt u ervoor kiezen om over de Brennerpas te rijden, waar geen tol wordt geheven. Dit kost weliswaar meer tijd, maar de route door de Alpen is natuurlijk indrukwekkend en zeer geschikt voor auto's met een caravan. Om u te helpen bij het plannen van uw reis, biedt de ANWB online routeplanner meerdere routeopties naar uw vakantiebestemming, inclusief geschatte brandstofkosten, reistijd, tolkosten en afstand.

Skoda karoq

Tip 2: klein stukje omrijden loont

Bespaar geld bij het tanken van uw Škoda met verbrandingsmotor. Tanken langs de snelweg is vaak duurder dan iets verder van de snelweg af. In Duitsland kunt u tot wel 60 cent per liter besparen door even de snelweg te verlaten en in een nabijgelegen dorpje te tanken. Hetzelfde geldt voor Oostenrijk. Langs de snelweg betaalt u ruim 2 euro per liter (E10/E5), terwijl buiten de snelweg vaak net 1,50 euro kost. Op een tank van 50 liter, zoals die van de Škoda Karoq, bespaart u zo'n 25 tot 30 euro per tankbeurt.

Tip 3: aircogebruik kost geld

Hoewel airconditioning in warme vakantielanden aangenaam kan zijn, is het belangrijk om te beseffen dat het gebruik van airco stroom verbruikt en daarmee ook brandstof. Om brandstof te besparen, adviseren wij om de temperatuur maximaal 5 graden lager in te stellen dan de buitentemperatuur. Dit komt doordat een lagere temperatuur resulteert in een hoger brandstofverbruik voor uw auto. Volgens de ANWB leidt een verschil van 10 graden onder de buitentemperatuur tot een extra verbruik van ongeveer 3 liter benzine per 1000 kilometer.

Door de airco niet op de koudste stand te zetten, kunt u eenvoudig geld besparen. Dit scheelt enkele tientjes in uw portemonnee. Daarnaast heeft het instellen van een minder groot temperatuurverschil voordelen voor uw gezondheid, omdat uw lichaam niet plotseling wordt blootgesteld aan grote temperatuurverschillen bij het verlaten van de auto.

skoda-kodiaq-exterieur-1

Tip 4: haastige spoed is zelden goed

Om het brandstofverbruik van auto's te minimaliseren, is het optimaal om snelheden tussen 80 en 100 km/u te hanteren, bij voorkeur in de hoogste versnelling. Wanneer een auto echter met een snelheid van 130 km/u rijdt, neemt het brandstofverbruik aanzienlijk toe, met ongeveer 15 liter per 1000 kilometer. Dit komt neer op bijna 30 euro, op basis van de huidige benzineprijs van 1,99 euro. Het is raadzaam om remmen en accelereren zoveel mogelijk te vermijden, omdat dit extra brandstof kost. Het is ook aan te raden om files te vermijden, door bijvoorbeeld op zondag te vertrekken in plaats van op zaterdag.

Tip 5: bepaal uw tankstrategie

Tijdens uw vakantierit is brandstof de grootste kostenpost. Om geld te besparen, is het slim om vooraf te bepalen welke landen u bezoekt en te onderzoeken waar de brandstofprijzen het laagst zijn. Bij voorkeur tanken in België of Oostenrijk, omdat de benzine daar goedkoper is dan in Nederland en Duitsland. Door slim te plannen kunt u eenvoudig enkele honderden euro's besparen, vooral als u ook rekening houdt met tip 2.

Web Ready JPG-Škoda Zomercampagne 2023 (1)

Tip 6: doe de Škoda Zomercheck

Volgens de ANWB rijdt maar liefst 60% van de auto's rond met een te lage bandenspanning. Dit heeft verschillende nadelige gevolgen, zoals een te hoog brandstofverbruik. Daarnaast slijten de banden sneller, wat uiteindelijk kan leiden tot onveilige situaties. Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bandenspanning van je Škoda op peil is. Sterker nog, als u op vakantie gaat en uw auto zwaarder beladen is, is het verstandig om de banden iets harder op te pompen.

Wilt u geen zorgen? Dan kunt u online heel gemakkelijk een afspraak maken voor de Zomercheck bij Huiskes-Kokkeler. Voor slechts 25 euro controleren wij uw auto op 20 belangrijke punten, waaronder de bandenspanning. Daarnaast zorgen wij ervoor dat alle vloeistoffen op het juiste niveau zijn. Dit is een slimme zet, want langs de snelweg in het buitenland betaalt u vaak veel geld voor een kleine hoeveelheid motorolie of ruitensproeiervloeistof.

Plan uw zomercheck