Samenwerking tussen ABT Tuning en WiTricity

Uw elektrische auto met de stekker opladen, het is wellicht wel uw dagelijkse routine geworden. De stekker in uw auto pluggen en de laadpas vervolgens scannen, thuis of onderweg: het blijft hetzelfde liedje steeds. Daar komt snel verandering in, want met het draadloos opladen krijgt elektrisch rijden weer een nieuwe dimensie. Het laden zou hiermee zelfs nóg sneller gaan in de toekomst.

ABT Tuning is samen met WiTricity een ontwikkeling gestart om EV’s draadloos op te laden. In navolging op de smartphones, moeten ook elektrische auto’s draadloos op te laden zijn. Wanneer kunnen we dit verwachten?

winter7-2

Volgend jaar al draadloos opladen

ABT en WiTricity zijn hard bezig met het ontwikkelen van draadloze opladers voor elektrische auto’s. Volgend jaar moet het al mogelijk kunnen zijn om een EV om te kunnen bouwen voor draadloos opladen. De Volkswagen ID.4 zal het eerste model zijn waar de ombouw mogelijk gaat worden.

Zo werkt draadloos opladen

Aan de wall box zal een plaat worden toegevoegd die op de grond is geplaatst. De ID.4 zal worden opgeladen door middel van een spoel die in de bodem van de auto is gezet. Deze wordt gekoppeld aan het oplaadsysteem van de auto. De afstand tussen beide spoelen moet tussen de 10 en 25 centimeter zijn. Het opladen zou tevens nóg sneller gaan dan het huidige laden met de stekker.

Lanova_mockup_socket-grey card

Hoe snel gaat het laden?

ABT en WiTricity zeggen tevens dat een draadloze oplader ongeveer net zo efficiënt is als een oplader met stekker. Bij smartphones is het zo dat opladen met een kabel nog wel sneller is. ABT en WiTricity claimen dat het straks mogelijk zal zijn om tot 100 kilometer per uur bij te laden aan de thuislader. Momenteel kan dat met de Volkswagen ID.4 met de kabel maximaal 79 kilometer per uur laden, met een draadloze lader zal dit dus nog niet veel sneller gaan. Aan de snellader zal dit wel sneller moeten zijn. WiTricity had tevens in 2022 al een werkende elektrische auto met draadloze oplader.

Hoe hoog de prijs van een draadloze oplader voor een elektrische auto zal zijn, is nog niet bekend.