2018: Het jaar van de revolutie

Toen de Audi e-tron in 2018 op de markt kwam, sloeg Audi een belangrijke slag. Er waren op dat moment nog niet veel elektrische auto’s. Enkele honderden waren er in het introductiejaar verkocht Het feest voor Audi bleef voortduren. In 2019 vonden maar liefst 4.119 gloednieuwe e-trons hun weg naar enthousiaste klanten. Het jaar daarop, in 2020, bleef het succes aanhouden met nog steeds 2.319 verkochte exemplaren, waardoor het totale aantal op een indrukwekkende 11.500 nieuwe e-trons bleef hangen. Op wereldwijde schaal heeft Audi al meer dan 150.000 e-trons weten te verkopen, waarmee Audi een belangrijke troef in de handen had.

Audi e-tron S-line exterieur (3)

Van e-tron naar Q8 e-tron

Audi stond voor een uitdaging als het gaat om naamgeving, omdat de term "e-tron" zowel verwijst naar een specifiek model, als naar een plug-in hybride versie van de A3. Het model wist in Nederland veel populariteit te winnen, mede dankzij zijn lage bijtellingstarief. Om de naamgeving te stroomlijnen, heeft Audi besloten enkele aanpassingen door te voeren. Er is namelijk ook nog de Audi Q8, dat volledig afhankelijk is van traditionele verbrandingsmotoren. Dit lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar er zit wel een gedachte achter. De kleinste elektrische SUV van Audi draagt de naam Q4 e-tron. Om hier een model boven te plaatsen als e-tron, kon hier de Q8 e-tron voor worden gebruikt. Inmiddels is de Q8 e-tron alweer een paar maanden op de markt.

Q8 e-tron

Onderscheid maken

Met deze aanpassingen hoopt Audi de naamgeving te vereenvoudigen en duidelijkheid te scheppen in het elektrische en verbrandingsmotor-modellengamma. De Q8 e-tron positioneert zich als een premium elektrische SUV en vormt een belangrijke toevoeging aan het groeiende aanbod van Audi op het gebied van duurzame mobiliteit.

Audi-Q8-e-tron-Sportback-07

Hoe herkent u de Q8 e-tron?

Zonder de iconische Q8-badge op de achterkant herkent u niet direct de Q8 e-tron. Tijdens de wintermaanden zorgt een betoverende LED-strip in de singleframe grille voor een unieke uitstraling. Bij daglicht is hij te herkennen aan zijn opvallende contrasterende kleurrijke grille. De nieuw ontworpen velgen, die variëren van 19 tot 22 inch, vallen direct op.

a226119-large

Nieuwe huisstijl

Daarnaast brengt Audi nog meer nieuwe huisstijl met zich mee, want met een fris nieuw lettertype wordt u al direct in de wereld van Audi omarmd, terwijl de iconische Audi ringen een revolutionaire transformatie hebben ondergaan. In lijn met de huidige trends hebben ze een gestroomlijnde look gekregen, ver weg van de traditionele chroomafwerking. De glanzend chromen Audi ringen zijn ingeruild voor een elegante witte tint (of donkergrijs). Deze verandering is niet alleen stijlvol, maar ook duurzaam. Tevens zijn de 25-60 “motor-aanduidingen” niet meer op de achterkant van een gloednieuwe Audi te vinden, wél komen er modelaanduidingen op de B-stijl, die met behulp van geavanceerde lasertechnologie worden aangebracht.

Audi Q8 e-tron - v121

Grotere en betere accu’s

Audi heeft hard gewerkt om de range van de (Q8) e-tron te verbeteren, vooral omdat het formaat en gewicht van 2.495 kg aan de hoge kant waren. Echter werden e-tron rijders niet erg blij door de beperkte range van de kleinste accu. Maar daar is nu verandering in gekomen! Alle versies van de Q8 e-tron krijgen nu 30-40% meer range en worden ook nog eens sneller. Dit is mogelijk gemaakt door een geoptimaliseerde chemie van de cellen en nieuwe batterij management software, waardoor de energiedichtheid met 20% kon worden uitgebreid.

Ook heeft Audi het verschil tussen de bruto accu en de netto bruikbare capaciteit verkleind en hebben ze het thermisch beheersysteem verbeterd, waardoor de laadtijd minder is. Om het plaatje helemaal compleet te maken, is de kleine accu volledig verdwenen en de grotere accu is nóg groter geworden.

sq8e-tron1

Audi Q8 e-tron 50, 55 en SQ8 e-tron

Maak kennis met de vernieuwde krachtpatsers van Audi: de Audi Q8 e-tron 55 (Sportback) en de Audi SQ8 e-tron (Sportback). Deze elektrische bolides zijn nu nog krachtiger en bieden een ongeëvenaarde rijervaring. Met een indrukwekkende output van 408 pk en 664 Nm aan koppel, sprint de Audi Q8 e-tron 55 (Sportback) moeiteloos naar de 100 km/u in slechts 5,6 seconden. De begrenzing ligt op 200 km/u. De 104 kWh netto / 114 kWh bruto accucapaciteit zorgt voor een uitzonderlijke WLTP-actieradius van 582 km (SUV) tot 600 km (Sportback). Met dezelfde 104 kWh accucapaciteit als de Q8 e-tron 55, beschikt de SQ8 e-tron over maar liefst drie motoren, die gezamenlijk 504 pk en een koppel van 973 Nm leveren. Hierdoor schiet deze in slechts 4,5 seconden naar de 100 km/u, met een indrukwekkende topsnelheid van 210 km/u. De WLTP-actieradius bedraagt 494 km voor de SQ8 e-tron en 513 km voor de SQ8 e-tron Sportback.

Audi-Q8-e-tron-01

Laadsnelheid is ongekend hoog

Kijkend naar de laadkwaliteit van de Q8 e-tron, gaat dit in veel kortere tijd dan andere elektrische voertuigen bij het snelladen. Het piekvermogen is daarin belangrijk, maar minimaal net zo belangrijk is de vorm van de laadcurve. Deze van de Q8 e-tron is daarin goed te zien. De Q8 e-tron 50 haalt maximaal 150 kW aan de snellader, de andere versies 170 kW. Hiermee houdt Audi andere merken ver achter zich. Tussen 0 en 75% accuvulling behoudt de Q8 e-tron 50 een laadcurve die ruim boven de 100 kW blijft.

Q8 e-tron

Het nieuwe extra sportieve rijgedrag

De SQ8 e-tron, die uitgerust is met twee krachtige achterste motoren, bieden u een echte torque vectoring ervaring. De SQ8 e-tron een authentieke Audi quattro rijervaring met uitstekende stuureigenschappen en bochtengedrag. Dankzij de ongeëvenaarde grip en de juiste hoeveelheid vermogen die naar de achterwielen wordt gestuurd. Het is simpelweg een kwestie van richten en versnellen, en de auto volgt moeiteloos uw aanwijzingen. Dit is bijzonder prettig gedrag voor een auto die u dagelijks en wellicht met een vleugje snelheid, vele kilometers laat afleggen.

Audi Q8 e-tron - v120

Ongekend veel ruimte

Geniet van ruimte en luxe in de Q8 e-tron. Zowel voorin als op de achterbank wordt u verwend met sublieme ruimte. De bagageruimte van 569 tot 1.637 liter is net zo royaal als die van een A6 Avant, wat betekent dat je moeiteloos al je bezittingen kunt meenemen. De Sportback biedt nog eens extra 41 liter aan opbergruimte. Bovendien is er ook nog een handige frunk van 62 liter voor al uw extra benodigdheden. En om het plaatje compleet te maken, kan de Q8 e-tron moeiteloos tot wel 1.800 kilogram trekken, waardoor geen avontuur te groot is. Ervaar de ultieme combinatie van stijl, functionaliteit en prestaties met de Q8 e-tron tijdens een proefrit!