Stijgende populariteit

Steeds meer particulieren schaffen een elektrische nieuwe auto aan. Uit cijfers van de Rai Vereniging is dit gebleken. Het aandeel van volledig elektrische auto's is onder particuliere kopers zelfs hoogst.

Begin deze maand werden de verkoopcijfers van 2022 bekendgemaakt en bleek dat afgelopen jaar een kleine 24% van alle nieuw verkochte auto's volledig elektrisch was, wat bijvoorbeeld ook bij Volkswagen het geval was. In dit geval zijn naast particulieren ook zakelijke kopers meegerekend. Rai Vereniging vergeleek de verkoopcijfers en concludeerde dat bij particuliere kopers het EV-aandeel het hoogste was. Van alle aan particulieren verkochte auto's was zo'n 26% volledig elektrisch. Dat betekent een enorme stijging ten opzichte van 2021, toen dat aandeel volgens de Rai Vereniging nog op 11% lag. Een kanttekening hierbij is dat een auto die door iemand met een eenmanszaak zakelijk wordt gekocht, eveneens als 'particulier' wordt meegerekend. De kans is aanwezig dat ZZP-ers een groot aandeel hebben in de 'particuliere' cijfers, maar dat is oncontroleerbaar.

Hero ENYAQ iV

Elektrisch en hybride winnen terrein

Nieuwe hybride auto’s krijgen ook steeds meer populariteit. In 2022 was ongeveer 36% van de door particulieren nieuw aangeschafte auto’s, met een hybride aandrijflijn. De opmars van particulier elektrisch en hybride rijden gaat uiteraard ten koste aan de populariteit van de verbrandingsmotor. De nieuw gekochte modellen met verbrandingsmotor maakten in 2021 nog grofweg 43% van de verkopen uit, in 2022 was dat nog 39%. Het merendeel van de nieuw verkochte auto's is (deels) elektrisch aangedreven, terreinwinst dus.

Audi Q4 etron

Populairste elektrische auto's in Nederland

Afgelopen jaar was de Škoda ENYAQ de populairste elektrische nieuwe auto in Nederland. Daarnaast is onze Audi Q4 e-tron ook zeer in trek bij de consument en verdient hij een vijfde plaats.

 MerkModelAantal
1ŠkodaENYAQ iV5.469
2TeslaModel Y3.892
3Peugeote-2083.635
4Kiae-Niro3.447
5AudiQ4 e-tron3.255