Je hebt 'm misschien al zien rijden: een volledig zwarte Volkswagen ID. Buzz met daarin een bekende Tukker achter het stuur. Die bestuurder is Jan Bruins. Geboren in Amsterdam, maar voornamelijk geliefd hier in de regio. Dat merk je wanneer je met hem afspreekt in de Grolsch Veste, altijd in voor een praatje met de mensen van de club. Bij elke thuiswedstrijd van FC Twente presenteert hij het voetbal aan zo'n 30.000 gepassioneerde supporters. Naast zijn meest bekende functie als stadionspeaker, heeft Jan een indrukwekkende carrière bij onder andere De Twentsche Courant Tubantia, de radio, bij zijn eigen uitgeverij voor INN Twente en sinds 2023 mag hij hier 'eigenaar van een ID. Buzz' aan toevoegen. In de Grolsch Veste spraken we hem hierover.

Wat betekent Twente voor jou?

"Ik heb mezelf altijd aangeleerd om niet plat te praten, aangezien ik ook veel voor de radio heb gedaan. Maar ik kan't wa! Ik ben een enorme Twente fan. Dan heb ik het niet alleen over de voetbalclub, maar ook over de regio Twente. Er gebeurt hier van alles, kijk alleen al naar dit stukje Enschede. We hebben een prachtige voetbalclub, het kennispark, de Universiteit, Saxion, noem maar op. Eigenlijk is alles wat je nodig hebt voor zo'n regio hier."

 

"Al 18 jaar vervul ik de rol van stadionspeaker bij elke thuiswedstrijd. Dit is een functie waar ik niet voor gesolliciteerd heb. Tijdens mijn tijd bij de Wegener, de voormalige uitgever van De Tubantia, werd ik verzocht naar het kantoor van toenmalige CEO Joop Munsterman te komen. Uiteraard gebeurde dit wel vaker, maar ditmaal was Jan van Halst hier ook bij aanwezig. Krijn Torringa, de vaste stadionspeaker, was ziek, en ze vroegen of ik deze rol niet een keer kon overnemen. Ze vertelden mij: 'Jan, je spreekt ABN en je wordt niet zo snel zenuwachtig. Wil jij nu Krijn ziek is, zijn rol tijdelijk overnemen?' Helaas is Krijn nooit meer teruggekomen en overleed tijdens de periode dat ik voor hem inviel."

"Het intermezzo met het publiek na een goal van FC Twente: ‘Dankjewel, alsjeblieft, oale wief, hoal um stief’, werd geïntroduceerd door Krijn. In overleg met de supporters hebben we dit als eerbetoon aan Krijn, in stand gehouden. Ik kende Krijn heel goed en kon goed met hem opschieten, daarom waren de schoenen om te vullen des te groter."

Wat heb je zoal voor de ID. Buzz gereden?

"Tijdens mijn tijd bij Wegener reed iedereen in een auto van Huiskes-Kokkeler, zo ben ik ook in aanraking gekomen met jullie merken en de organisatie. Later kocht ik voor mezelf een Volkswagen Touareg diesel. Een heerlijke auto, maar deze heb ik uiteraard vanwege het kostenplaatje omgeruild voor een Audi e-tron, hiermee werd ook direct het elektrisch rijden bij mij geïntroduceerd."

"Toen de Volkswagen ID. Buzz werd gepresenteerd, wist ik meteen dat dit mijn nieuwe auto zou worden. Als klein jongetje fietste ik altijd door een straat waar een Volkswagen T1-bus met 23 ruitjes geparkeerd stond; een rood met witte! Ik was er toen al verliefd op en dacht bij mezelf: ‘later, als ik groot ben, wil ik zo’n busje’. Het is er niet exact een geworden, maar ik heb nu wel mijn eigen nieuwe variant hierop."

Ben je al met de ID. Buzz op vakantie geweest?

"Uiteraard houd ik qua vakanties altijd rekening met het speelschema van FC Twente. Ik ben in oktober met de ID. Buzz naar Denemarken gegaan. Een heerlijke reisauto: veel ruimte en elektrisch rijden is gewoon lekker relaxed. Je hebt ook totaal niet het gevoel dat je in zo'n grote auto rijdt die toch de vorm van een bedrijfswagen heeft. De korte draaicirkel van de Buzz maakt het een makkelijke auto voor bijvoorbeeld in de binnenstad."

"Ik heb wel een vervanger die kan invallen als ik ziek ben, maar hij heeft in zo'n 10 jaar nog nooit mijn plek hoeven overnemen. Het is gewoon altijd leuk, ik ga nooit met tegenzin naar de Grolsch Veste. Overigens wil ik er wel bij vertellen dat ik weliswaar degene ben die in de spotlight staat, maar dat er op achtergrond een compleet team is dat mijn functie ondersteunt. De drijvende kracht achter de wedstrijdpresentatie die de boarding en het geluid verzorgen."

Hoe bevalt het elektrisch rijden met de ID. Buzz?

"Ik vind de Buzz echt ideaal. Ik ga ermee naar Friesland waar ik een huisje heb en gooi dan lekker mijn e-bike achterin. Het voordeel van de ID. Buzz is toch wel dat ik zo'n 400 kilometer kan rijden en daarmee kom ik het hele land door. Ik heb ook meteen een laadpaal laten installeren, helemaal perfect in combinatie met de zonnepanelen. Eerlijk gezegd had ik de Buzz ook gekocht als er een brandstofvariant van was geweest. Nu ben ik blij dat hij elektrisch is. De ID. Buzz valt trouwens goed op onderweg, ik krijg er gelukkig allemaal mooie reacties op. Ik sta langs de zijlijn bij FC Twente vaak in de spotlight, maar nu onderweg ook merk ik.”