Duurzame productie van Škoda

Škoda hecht veel waarde aan duurzaamheid. Deze duurzame visie geldt niet alleen voor Škoda zelf, maar ook voor de bedrijven die meewerken aan de productie van Škoda-modellen. Dit zijn er meer dan u zou denken. Hier zijn vijf voorbeelden van hoe deze bedrijven een bijdrage leveren aan een milieuvriendelijkere toekomst:

dsc8208-kopie

1. Duurzame productie van accu’s

De Škoda Enyaq is beschikbaar met twee verschillende accupakketten: een van 58 kWh en een van 77 kWh, waarmee u tot wel 565 kilometer kunt rijden zonder opladen. De beide batterijen in deze auto's worden geleverd door LG Chem, een vooraanstaande fabrikant van accu's uit Zuid-Korea. Wat nog interessanter is, is dat tijdens de productie van deze batterijen hernieuwbare energie wordt gebruikt, afkomstig van natuurlijke bronnen zoals wind- en waterkracht. Dit draagt bij aan een milieuvriendelijke productie.

Škoda produceert zelf jaarlijks zo’n 250.000 accupakketten, Škoda maakt ze ook voor andere Volkswagen-merken. Gebruikte accu's krijgen een tweede leven of worden gerecycled, wat bijdraagt aan duurzaamheid en afvalvermindering.

KAROQ  (7)

2. Petflessen of afval in de bekleding

Sage Automotive en Aunde Interiors hebben voor Škoda interieurbekleding ontwikkeld die voor 85 procent gemaakt is van gerecyclede petflessen, zoals plastic waterflessen. Zo krijgen deze flessen een tweede leven in Škoda's, waaronder de Škoda Karoq. De Škoda Enyaq biedt nog duurzamere bekledingsopties, gemaakt van afvalproducten.

enyaqcoupeacuteiv

3. Brandstof besparende banden

Bridgestone, een vooraanstaande bandenfabrikant (hoewel het Brits klinkt, is het Japans), produceert lichtgewicht banden voor Škoda met een lage rolweerstand. Deze banden zijn speciaal ontworpen om energieverlies te minimaliseren, wat leidt tot brandstofbesparing.

kodiaq-34dashboard

4. Duurzame geluidsisolerende materialen

In de nieuwste Škoda-modellen worden zelfs oude matrassen hergebruikt. De Trèves Group uit Frankrijk verzamelt en verwerkt deze matrassen tot geluidsisolerende materialen, waardoor je van een stille en comfortabele autorit kunt genieten.

kodiaq-selection-suite--fq.png-v007

5. Duurzame staalproductie

ArcelorMittal, een van 's werelds grootste staalfabrikanten, levert Škoda gecertificeerd XCarb-staal dat wordt geproduceerd met 100 procent duurzame energie en minimaal 75 procent schrootmateriaal. Dit proces met elektro-ovens leidt tot een zeer lage CO2-uitstoot. In 2022 gebruikte Škoda 5295 ton XCarb-staal, wat resulteerde in een besparing van maar liefst 11.181 ton CO2, driemaal meer dan het voorgaande jaar.