astronomer-storyboard-002-h1-78e5cfc7

Sterrenregen van Orioniden

Petr Horálek is de Tsjechische fotograaf. Hij had een heel unieke assistent toen hij de sterrenhemel wilde fotograferen. De assistent was zijn favoriete elektrische auto, genaamd de Enyaq Coupé iV. Hoe zou een auto kunnen helpen bij fotografie? Fotografie, met name in het donker en sterren, is een van de specialisaties van Petr Horálek. Het duurde zeven jaar om dé perfecte foto van de sterrenregen van Orioniden te maken. Het is maar een paar dagen per jaar te zien en deze verschijnt alleen tussen 16 en 26 oktober aan de hemel. Hierbij ging Petr vervolgens naar een afgelegen gebied zonder lichtvervuiling/smog. Tijdens een van deze dagen had hij een Škoda Enyaq Coupé iV bij zich als expeditie voertuig.

astronomer-storyboard-013-a73fb539 (1)

Checklist van eisen voor de Enyaq Coupé iV

Om te kijken of de auto geschikt was, had Petr een checklist. De Škoda Enyaq Coupé iV heeft deze claim waargemaakt. ''We kunnen 's nachts honderden kilometers rijden, dus de actieradius moet kloppen. Het is niet alleen gemakkelijk om mijn spullen mee te nemen, maar ik doe ook graag een dutje tussen de sessies door. Ik waag me vaak in onbewoonbare gebieden zoals de bergen van Slowakije. Je loopt tussen wilde beren rond, dus het is niet verleidelijk om buiten in een slaapzak te slapen, maar vierwielaandrijving is ook erg belangrijk in de bergen", aldus Petr.

astronomer-storyboard-010-a8ab6f0a

Gemakkelijker werken

De Enyaq Coupé bevat een panorama dak dat handig is voor Petr. "Je kunt het sterrenlicht een beetje dimmen, maar tegelijkertijd krijg je een goed beeld van wat de camera's kunnen zien", zegt Petr. Hjj heeft vele mogelijkheden om de auto op te laden en dat is praktisch voor Petr. Ook kan de kofferbak handsfree geopend worden door middel van het virtuele pedaal, wat ook handig is. Dit maakt zijn werk gemakkelijker.

astronomer-storyboard-008-29811bbd

Voordeel van elektrisch rijden in de natuur

Voor zijn werk moet hij vaak foto’s maken midden in de natuur. Hierbij wil Petr de dieren niet tot last zijn. Hiervoor is de Enyaq Coupé iV de aangewezen auto, omdat de deze bijna geen geluid maakt. Daarnaast kan Petr foto’s van dichtbij maken, omdat hij zonder uitstoot rijdt. Hierdoor het landschap nog beter te zien op de foto's. In 2014 in Nieuw-Zeeland heeft het beslissende moment in zijn fotografische carrière plaatsgevonden.  Tijdens dit evenement was zijn foto door NASA uitgeroepen tot Astronomy Picture of the Day. De rest is geschiedenis.

astronomer-storyboard-018-new-fef181fb

Geduld is een schone zaak

De foto is niet het enige waar de NASA van onder de indruk was, ook de tijd en moeite die Petr in het maken van deze foto heeft gestoken is opgevallen. Hij heeft 7 jaar aan de foto gewerkt en daarvoor is het hebben van veel geduld van belang. Orioniden worden gecreëerd door enige stofdeeltjes die afkomstig zijn van komeet Halley. Deze zal pas terugkeren in het jaar 2061. Petr kan alleen foto’s maken wanneer de orioniden volledig te zien zijn en dat is in nacht. Daarbij is het weer net zo belangrijk geweest vandaar dat het ook lang heeft geduurd voordat de Petr de beste foto heeft kunnen maken.

skyportal-horalek-960-a1fe6c4a

De landschapsfoto

Vanwege de wisselende weersomstandigheden zijn de foto’s niet allemaal op een vaste plek en in hetzelfde jaar gemaakt. "Deze foto is een collage van een serie time-lapse-beelden van de nachtelijke hemel vanaf verschillende locaties in Tsjechië en Slowakije en een panoramisch uitzicht op het landschap, in dit geval het gebied rond de vulkanische kegel van Presov. Ik heb landschappen gefotografeerd tijdens de Orion Maximum in oktober 2020”, aldus Petr. Aan die foto is te zien dat er 47 meteoren zijn. Ook is planeet Mars te zien.