01-adaptivecruisecontrol

Verkeersbordherkenning is een slim veiligheidssysteem

Verkeersbordherkenning ziet verkeersborden, snapt wat ze betekenen en waarschuwt de bestuurder. Ook grijpt het systeem in bij gevaarlijke verkeerssituaties. Het is een zeer interessant systeem.

Soms twijfelt men wat de maximum snelheid is op een bepaalde weg: Het ziet eruit als een 80-weg, maar toch is het 50. Het navigatiesysteem van uw Škoda vermeldt in veel gevallen de maximumsnelheid, maar die informatie is gebaseerd op navigatiegegevens en die zijn niet altijd actueel, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden. In een Škoda met verkeersbordherkenning kijkt een camera altijd mee. Hij spot snelheidsbeperkingen en inhaalverboden, maar ook waarschuwingsborden voor bijvoorbeeld een voorrangskruispunt. De borden verschijnen vervolgens op het instrumentenpaneel van de Škoda. 

Verkeersbordherkenning werkt als volgt

Verkeersbordherkenning maakt deel uit van het Travel Assist-systeem. Het gebruikt een camera bij de binnenspiegel om op de eigen weghelft te blijven zoeken naar verkeersborden. Daarnaast kan het systeem borden aan de andere kant van de weg herkennen en ook de borden die erboven hangen. Ook elektrische informatieborden worden herkend.

Hoe de camera weet hoe een verkeersbord eruitziet, is de taak van de beeldverwerkingscomputer. Hij zoekt in de camerabeelden naar verkeersborden en vergelijkt de resultaten met gegevens van het navigatiesysteem. Zo weet de auto of er een (tijdelijk) inhaalverbod of snelheidsbeperking geldt.

Voor op snelwegen is er ook een handige assistent: Als u (ongemerkt) te hard rijdt, kan Travel Assist automatisch de ingestelde snelheid van de Adaptive Cruise Control verlagen. Hiermee voorkomt het systeem gevaarlijke situaties en hoge bekeuringen. In combinatie met Lane Assist blijft uw Škoda ook automatisch binnen de lijnen.

1920_line-assist

De eerste Škoda met verkeersbordherkenning

Welk model was de eerste Škoda met verkeersbordherkenning? Normaal is de gedachte misschien dat dit systeem nog niet heel lang bestaat, maar het was de derde generatie Octavia uit 2013 die de primeur had, alweer negen jaar geleden.

Travel Assist met verkeersbordherkenning is tegenwoordig leverbaar voor de Octavia, Superb, Karoq, Kodiaq en de volledig elektrische Enyaq iV en Enyaq Coupé iV.