Elektrisch of toch waterstof?

Elektrisch rijden, een onderwerp dat onvermijdelijk is op gezellige bijeenkomsten. Vooral als de toekomst van autorijden wordt besproken, heeft iedereen zijn standpunten al klaarliggen. Wat is straks de beste oplossing? Elektrisch of toch waterstof? Professor Maximilian Fichtner van het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) geeft hier het antwoord op. Deze vijf voordelen van elektrisch rijden geven aan dat toch elektrisch rijden het beste toekomstperspectief heeft:

1. Elektrische auto’s rijden het meest efficiënt

Professor Fichtner zegt dat “veel onderzoeken uitwijzen dat een elektrische aandrijflijn het meest efficiënt is: 70% van de in totaal opgewekte energie gaat naar de aandrijving”. Het rendementsniveau van waterstof (15-18%), synthetische brandstof (5-8%) en moderne verbrandingsmotoren (20-24%) ligt sterk lager. De belangrijkste reden voor de efficiëntie is dat het elektrische aandrijfsysteem van een eenvoudige werking profiteert: stroom wordt opgeslagen in de batterij en kan worden overgebracht naar elektromotoren op het wiel. Waterstof verkeert daarentegen in een complex productie-, transport- en conversieproces voordat de brandstofcellen in de auto worden bereikt. Dit zorgt tevens voor hele hoge energieverliezen.

2. Actieradius neemt steeds meer toe

In de elektrische voertuigen van tegenwoordig is het rijbereik al erg hoog. De Volkswagen ID.3 heeft zelfs een actieradius tot wel 426 kilometer (WLTP) met de kleine 58 kWh-accu. Dat is voor woon-werkverkeer of een trip naar familie of vrienden al genoeg. Door technologische innovaties gaat de actieradius van elektrische auto’s in de toekomst nog verder toenemen, zelfs 1.000 kilometer actieradius is straks al mogelijk. Zo werkt de Volkswagen Groep momenteel samen met QuantumScape aan de ontwikkeling van solid cell-technologie. Zo steken de partijen heel veel tijd in het ontwikkelen van een groter rijbereik en kortere laadtijden.

3. Elektrische auto’s hebben de kleinste impact op het milieu

Elektrische auto’s hebben al bewezen dat het de kleinste ecologische voetafdruk heeft. Dit werd meerdere malen bevestigd door het Mercator Onderzoeksinstituut voor Wereldwijd Gemeengoed en Klimaatverandering (MCC), het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek (PIK) en het Paul Scherrer Instituut (PSI).  Na een gezamenlijk onderzoek kwamen zij tot dezelfde boodschap: de klimaatwinst van elektrische auto's is de afgelopen jaren flink toegenomen, wat met name komt door vooruitgangen in de productie van accu’s, de langere levensduur ervan en het grotere aandeel hernieuwbare energiebronnen in Europa.

“Elektrische auto’s op batterijen hebben de hoogste uitstoot bij productie, maar in de totale cyclus presteren ze beter dan voertuigen met verbrandingsmotor”, zegt de Bundeswehr Universiteit uit München in een onderzoek uit afgelopen jaar. Een elektrisch voertuig stoot in 2030 gedurende zijn gehele levenscyclus 78 procent minder uit dan een auto met brandstofmotor.

4. Elektrische auto’s zijn schoner en maken geen lawaai

Auto’s die elektrisch rijden stoten allereerst minder roet en stikstofdioxide uit. Daarnaast zijn elektrische auto’s stil, waardoor geluidsoverlast verleden tijd wordt. De Volkswagen ID.4 is het ideale voorbeeld hiervan: de vorm van de buitenspiegelkappen en geluiddempende maatregelen op het chassis verminderen wind- en contactgeluid, wat resulteert in een bijna geruisloze rijervaring.

5. Elektrische auto’s zorgen voor een energierevolutie

Wanneer de transportsector kiest voor elektrische voertuigen heeft het minder behoefte aan energie. Dit vanwege de hoge energie-efficiëntie van het elektrische aandrijfsysteem (zoals staat in punt 1), in tegenstelling tot waterstof. Professor Fichtner concludeert op basis van cijfers uit 2018 dat de transportsector zeker wel 75% energiebesparing realiseert als alle voertuigen volledig elektrisch zijn. Als deze volledige verschuiving naar voertuigen op waterstof zou gaan, zou de energievraag van de transportsector juist met ongeveer een derde toenemen.

Kortom: elektrische auto's faciliteren de energietransformatie op een veel efficiëntere manier, omdat er minder groene stroom hoeft te worden opgewekt uit wind- en zonne-energie.

Ook uw elektrische auto aanschaffen? Bekijk onze tijdelijke EV-subsidie actie! op=op!