1998 was hét jaar

Drie letters die onlosmakelijk zijn verbonden met Volkswagen: GTI, afgekort van Gran Turismo Injectie! In 1998 schitterden deze iconische letters voor het eerst op de Polo. Hoewel de allereerste Golf al in 1976 de GTI-versie introduceerde, duurde het maar liefst 22 jaar voordat de populaire Polo ook het felbegeerde GTI-label mocht dragen. Deze compacte GTI belichaamde het DNA dat elke GTI-versie tot op heden kenmerkt: ongeëvenaarde rijdynamiek, sportiviteit en comfort.

pologti1vspologti62

Eerste generatie Polo GTI (1998-2001)

In het verleden waren er al sportieve versies van de Polo te vinden, zoals de legendarische Polo GT met 60 pk uit 1979 en de krachtige Polo G40 van 1987. De Polo G40 was uitgerust met een indrukwekkende G-lader, waardoor hij maar liefst 115 pk had en een bijna ongelofelijke topsnelheid van bijna 200 km/u bereikte. Dit model is inmiddels een zeldzame verschijning geworden binnen de Polo-community. Maar het was pas in 1998 op de IAA in Frankfurt dat de eerste échte Polo GTI het podium betrad. De drie iconische letters GTI, die destijds al synoniem waren voor sportiviteit binnen Volkswagen, werden duidelijk afgebeeld op de grille en achterklep.

1egeneratiepologti3

“Slechts” 120 pk

De Polo GTI, gebaseerd op de derde generatie Polo (6N2) met het ontwerp van Herbert Schäfer, zorgt voor een razendsnelle 'hot hatch' sensatie! Ondanks zijn compacte formaat barst de Polo GTI van de kracht. Met een indrukwekkende 1,6-liter motor die maar liefst 120 pk levert, geniet je van een opwindende rijervaring. Net als zijn grote broer, de Golf GTI, straalt de Polo zowel van binnen als van buiten passie uit, met opvallende rode accenten. Maar dat is niet alles! De Polo GTI 6N2 onderscheidt zich ook met zijn unieke 'BBS RC' lichtmetalen velgen, speciaal ontworpen voor deze sportieve uitvoering. Dit is niets anders dan scheuren over de wegen in stijl en met pure adrenaline!

pologti1vspologti63

Direct uitverkocht

De marketingafdeling van Volkswagen had niet verwacht dat de eerste Polo GTI zo'n grote hit zou worden als de legendarische Golf GTI. Ze waren aanvankelijk voorzichtig en produceerden slechts 3.000 linksgestuurde exemplaren. Maar tegen hun verwachtingen is waren deze binnen de kortste keren uitverkocht. De allereerste Polo GTI legde de basis voor de latere generaties en droeg bij aan de immense populariteit van het GTI-label binnen de Volkswagen-familie. Het iconische GTI-embleem vond zijn weg naar andere Volkswagen-modellen, zoals de Golf, Scirocco, up! en Lupo. Met de Polo GTI waagde Volkswagen zich in de wereld van sportieve compacte auto's en legde zo de fundamenten voor het immense succes dat dit model momenteel geniet. Het duurde echter nog tot 2005 voordat een nieuwe GTI-versie het levenslicht zag.

2egeneratiepologti3

Tweede generatie Polo GTI (2005-2009)

De Polo GTI (9N3) van de tweede generatie, gebaseerd op de Polo Mk4, werd gelanceerd in 2005. Autoliefhebbers waren meteen dol op deze compacte, sportieve hatchback vanwege zijn perfecte mix van kracht, praktisch gebruik en betaalbaarheid. Met zijn 1,8-liter turbomotor en directe brandstofinjectie, was dit geen gewone auto meer. Volkswagen had een explosieve sensatie op wielen gecreëerd, met een stoer design en verbeterde prestaties. De motor leverde 150 pk, een flinke upgrade ten opzichte van de eerste generatie GTI. In slechts 8 seconden schoot dit model van 0 naar 100 km/u en bereikte een topsnelheid van 216 km/u.

Om de concurrentie in de “hot hatch-wereld” voor te blijven, lanceerde Volkswagen in 2006 de Polo GTI Cup Edition met maar liefst 180 pk. Deze heerlijke overtreffende versie sprintte in slechts 7,5 seconden naar 100 km/u!

3egeneratiepologti3

Derde generatie Polo GTI (2010-2014)

De Volkswagen Polo GTI (6R) werd in 2010 op de markt gebracht, die gebaseerd is op de Polo Mk5. Hij was uitgerust met de zuinige 1,4-liter TSI-motor, die maar liefst 180 pk en 250 Nm koppel leverde. Volkswagen was een van de pioniers onder de Europese automerken op het gebied van directe benzine-inspuiting en ontdekte al snel dat deze technologie het beste samengaat met drukvulling. De gloednieuwe 1.4 TSI-motor maakte gebruik van twee (moderne)systemen tegelijk: een compressor + een turbo. Bovendien was de Polo GTI Mk5 maar liefst 7,5% lichter dan zijn voorganger en kon hij in een tijd van slechts 6,9 seconden accelereren van 0 naar 100 km/u!

4egeneratiepologti1

Vierde generatie Polo GTI (2015-2017)

Vijf jaar na de onthulling van de Polo GTI III, kreeg hij alweer een mooie facelift van Volkswagen! Hij werd uitgerust met een gloednieuwe 1.8-liter TSI-motor, ontwikkeld door de mensen bij Audi. En raad eens? Deze nieuwe GTI is nog krachtiger geworden, met een indrukwekkende 192 pk onder de motorkap. Hij kon nu in slechts 6,4 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten! Wat helemaal geweldig is, is dat de derde generatie Polo GTI standaard werd geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak, voor nog meer controle en rijplezier. Vergeleken met zijn voorganger, die alleen een DSG-automaat met zeven versnellingen had, is dit echt een grote verbetering geweest. En laten we de iconische GTI-kenmerken niet vergeten, want de grille werd voorzien van een opvallende rode lijn, er zijn GTI-badges, een sportieve achterspoiler en een stoere dubbele uitlaat.

5egeneratiepologti3

Vijfde generatie Polo GTI (2018-2021)

In 2017 maakte de sensationele vijfde generatie Polo GTI zijn debuut in Berlijn! Deze bijzondere GTI, ook wel bekend als Polo AW, brak alle records met zijn krachtige 2.0-liter TSI-motor. Deze was speciaal aangepast vanuit de Golf GTI. Met meer dan 200 pk onder de motorkap schoot hij in minder dan 6,7 seconden naar de 100 km/u en bereikte hij moeiteloos een topsnelheid van 237 km/u op de Duitse Autobahn. Door het ontwerp van Klaus Bischoff en de basis van het MQB A0-platform van de Volkswagen Groep, was deze Polo GTI ruimer dan ooit tevoren! Echter was het wel de eerste Polo GTI die niet meer beschikbaar was met drie deuren, wat gedaan werd om kosten te besparen.

5egeneratiepologti

State-of-the-art

De Polo GTI barstte van de geavanceerde state-of-the-art features en technologieën. Met een sportief onderstel, adaptieve cruise control en een digitaal instrumentenpaneel was hij helemaal klaar om indruk te maken. Tevens had hij standaard DSG-transmissie met zes versnellingen zorgde voor een vloeiende en krachtige rijervaring. Verder had deze bolide ook nog een verlaagde ophanging, stoere GTI-badges, sportieve besturing, 17 inch wielen, grotere remmen, rode remklauwen, dubbele uitlaten, opvallende rode stiksels en zelfs een stoere dakspoiler. Gewoonweg briljant!

6egeneratiepologti3

Zesde generatie Polo GTI (2021-heden)

De nieuwste Polo GTI, de zesde generatie die de GTI-traditie voortzet sinds 2021, is absoluut revolutionair! Met geweldige functies zoals de IQ.LIGHT matrix LED-koplampen en IQ.DRIVE Travel Assist, die normaal gesproken alleen te vinden zijn in veel grotere en duurdere auto's, is de Polo GTI de onbetwiste voorloper in zijn segment. Het uiterlijk is ook vernieuwend, met nieuwe koplampen en een plattere grille met een opvallende rode bies. De achterlichten hebben een unieke boemerangvorm en de bumper laat er geen twijfel over bestaan dat dit de meest sportieve variant is van Volkswagen's 'pocket rocket'. 

6egeneratiepologti5

Blaast u weg!

Om het helemaal af te maken, heeft de GTI ook een geüpgraded infotainmentsysteem met standaard een 8 inch scherm, dat optioneel kan worden vergroot naar 9,2 inch. De nieuwe Polo GTI blaast u gewoon weg!

De 2.0 TSI in combinatie met de DSG-automaat levert een adembenemende 207 pk en 320 Nm koppel. Met een bliksemsnelle 0-100 tijd van slechts 6,5 seconden laat hij de concurrentie ver achter zich. En alsof dat nog niet genoeg is, kan hij een topsnelheid van 240 km/u bereiken, net iets hoger dan zijn voorganger. Dit is puur rijplezier in zijn meest opwindende vorm!

pologtiedition251

Uniek: Polo GTI Edition 25 limited edition

Vier feest met Volkswagen ter ere van de 25ste verjaardag van de Polo GTI! Er is nu een Polo GTI Edition 25 limited edition gelanceerd die u niet wil missen! Wees snel, want er zijn slechts twintig exemplaren beschikbaar in ons land. Dit is een unieke kans om deel uit te maken van de Polo GTI-geschiedenis!