De tijdlijn van de Volkswagen Crafter HyMotion

  • In de showroom: proefrijden mogelijk
  • Mogelijk om te bestellen
  • Vanafprijzen bekend
  • Wereldpremière en onthulling
  • Aankondiging en eerste beelden

Volkswagen Crafter HyMotion

De elektrisch aangedreven e-Crafter staat nu alweer een tijdje bij de Volkswagen Bedrijfswagen dealers en is inmiddels ook al op de weg te vinden. De Volkswagen Crafter HyMotion is dat nog niet. De Crafter HyMotion is welliswaar nog een concept, maar is al wel rijp voor de productie. De Crafter HyMotion zal op de markt verschijnen wanneer de tankinfrastructuur er ook klaar voor is. De HyMotion rijdt namelijk op waterstof.

In principe is de Volkswagen Crafter HyMotion een elektrische bedrijfswagen. De wielen van de HyMotion worden bijvoorbeeld aangedreven door een 100 kW elektromotor. De brandstofcel in de HyMotion zorgt er echter voor dat er elektriciteit opgewekt wordt uit waterstof en zuurstof.

Actieradius

De actieradius van de HyMotion bedraagt ruim 500 kilometer. De tanks van de HyMotion hebben namelijk een maximale capaciteit van 7.5 kg waterstof. Hierdoor heeft een 4.2-tons Crafter een actieradius van ruim 500 kilometer. Het gemiddelde verbruik van de Crafter HyMotion ligt op 1.4 kilo waterstof per 100 kilometer.

Werking waterstof en zuurstof

De brandstofcel van de Crafter HyMotion werkt als volgt: De energie die vrijkomt bij de chemische reactie tussen waterstof en zuurstof wordt door de brandstofcel gebruikt om elektrische energie op te wekken. Het enige wat eigenlijk overblijft is waterdamp. De brandstofcel van de HyMotion zet de chemische energie direct om in elektriciteit. Op deze manier functioneert de HyMotion. Op basis van een chemische reactie tussen zuurstof en waterstof.

Specificaties

Laadvermogen

Het laadvermogen van de HyMotion Crafter blijft onveranderd ten opzichte van de huidige Crafter dieselmodellen.

Kosten HyMotion

De kosten van de brandstofcelaandrijving van de HyMotion zijn in tegenstelling tot de elektrische aandrijving van de e-Crafter flink duurder. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de productiekosten van dit systeem vanaf 2025 lager zijn. Daarnaast is de verwachting dat tegen die tijd de verkrijgbaarheid van waterstof ook flink gestegen is. Voorlopig is het dus nog wachten op de de verbeterde infrastructuur van tankstations. Er zijn momenteel te weinig tankstations die waterstof leveren. Wanneer dit het geval is, en de kosten dalen kan de Crafter HyMotion zijn doorbraak beleven. De prijs van de Crafter HyMotion is momenteel nog niet bekend.

Aantrekkelijk voor het bedrijfsleven

Mede vanwege het emissievrij rijden is de Crafter HyMotion zeer interessant voor het bedrijfsleven. Daarnaast beschikt de HyMotion over een actieradius tot wel 500 kilometer. Een prima actieradius om grote afstanden mee te kunnen overbruggen. Waterstof bijtanken kan zelfs in 4 minuten.

LET OP: De infrastructuur van de waterstof-tankstations is momenteel nog onvoldoende. Hierdoor gaat de Crafter HyMotion nog niet in productie.