Wereld Paraplu Dag

Bijna elke Škoda heeft het en hij wordt het liefst niet te vaak gebruikt: we hebben het over de paraplu. Toch hebben we er een speciale dag voor uitgeroepen en dat is vandaag, 10 februari. We vieren vandaag dus de zogenaamde Wereld Paraplu Dag.

simply clever paraplu

Samuel Fox als de grondlegger van de moderne paraplu

De paraplu kreeg zijn eigen dag als eerbetoon aan Samuel Fox. In 1851 ontwierp deze Britse zakenman en eigenaar van een staalfabriek de paraplu zoals we hem vandaag de dag kennen. Hij innoveerde de paraplu door de constructie van lichtgewicht stalen baleinen te maken. Eerder bestond deze constructie namelijk uit houten baleinen. Ook veranderde hij het doek, dat bestond uit een grof weefsel, naar linnen of katoen. Door deze ontwikkeling was zijn nieuwe paraplu een stuk lichter en stevigere dan de tot dan toe bekende paraplu. Wat weer resulteerde in een snelle verspreiding van zijn product.

skoda opvouwbare-paraplu

Altijd handig om bij te hebben

Paraplu’s gaan ver terug de tijd in, althans het fysieke product. Men gebruikte hem vroeger namelijk niet zoals we hem nu gebruiken. In de tijd van het oude Egypte werd hij vooral gebruikt tegen de felle zon (parasol). Pas vanaf de 18de eeuw werd hij gebruikt om te beschermen tegen de neerslag. Om u te beschermen tegen de regen is het dus handig om altijd een paraplu dicht bij de hand te hebben. Precies daarom is de paraplu een onderdeel van bijna elke nieuwe Škoda.

Large JPG-SPB_FL_007_0721

Superb de eerste in zijn klasse

In 2002 werd de eerste Škoda uitgevoerd met een paraplu in het portier, de eer was aan de Škoda Superb. De paraplu’s waren weggewerkt in de achterportieren van de luxere uitvoeringen. De enige productieauto die de Superb voor ging in deze toevoeging was de peperdure Rolls-Royce Phantom. Daarmee was de Superb dus de eerste, voor de modale mens, betaalbare auto die dit had. Tegenwoordig kunt u, bij aankoop van een nieuwe Superb, de paraplu’s vinden in de voorportieren.

skoda paraplu citigo

Tegenwoordig bekend fenomeen

Vandaag de dag is de Simply Clever-paraplu ook in andere modellen van Škoda te vinden. Bij aankoop van de nieuwe Škoda Fabia of de Škoda Kamiq is de paraplu aan de bestuurderszijde in het portier weggewerkt. Het slimme ontwerp van het parapluvak voert het water naar buiten af, zodat u niet bang hoeft te zijn voor een nat interieur. Bij sommige (oudere) modellen van Škoda is de paraplu onder de stoel te vinden zoals u in de afbeelding hiernaast kunt zien.

duurzameskoda

Groene ontwikkeling

Ook de Škoda-paraplu evolueert met de tijd mee. Tegenwoordig wordt het handvat van hennepvezels gemaakt, wat een natuurlijk materiaal is. Voor de toekomst moet de paraplu zelfs helemaal bestaan uit gerecyclede materialen. Is uw paraplu na een tijdje toe aan vervanging dan wordt de paraplu ook weer gerecycled door het Oostenrijkse paraplumerk Doppler. Zo krijgt de paraplu nog een nieuw leven.