Drie miljoen SUV's van Škoda

Škoda viert het bereiken van een mijlpaal in de productie: de drie miljoenste SUV is geproduceerd. De reis van Škoda in de wereld van SUV's begon in 2009 met de introductie van de Yeti, en sindsdien zijn SUV's een integraal onderdeel geworden van van het modelaanbod. Op dit moment zijn de Kodiaq, Karoq en Kamiq bijzonder succesvol, maar ook de allereerste volledig elektrische SUV, de Enyaq, doet daar zeker niet voor onder.

12-new-skoda-kodiaq-2

Kijkend naar de behoefte van de klant

“Het produceren van drie miljoen SUV's sinds 2009 is een fantastische prestatie van ons hele team. De mijlpaal onderstreept de flexibiliteit van Skoda als merk, waardoor we voortdurend aan de veranderende behoeften van onze klanten kunnen voldoen,” vertelt Andreas Dick, bestuurslid van Škoda Auto voor Productie en Logistiek. Vandaag de dag is bijna de helft van de door Škoda geleverde voertuigen een SUV. Als volgende stap is het voor Škoda van belang om de SUV line-up te elektrificeren.

De Yeti als grondlegger van het succes

In 2009 introduceerde Škoda Auto haar vijfde model, de Yeti. Dit was daarmee ook de allereerste SUV van Škoda, gekenmerkt door zijn compacte formaat en typische SUV-kenmerken, waaronder een verhoogde zitpositie en ruim interieur. De Yeti bood ook handige functies zoals VarioFlex-achterstoelen. Na een succesvolle productieperiode liep de productie van de Yeti af in 2018, met meer dan 684.000 geproduceerde exemplaren. Het succes van de Yeti vormde de solide basis voor Škoda's ambitieuze plannen voor toekomstige SUV-modellen.

De Kodiaq als volgende hoofdstuk

In september 2016 beleefde de Kodiaq zijn werelddebuut. De sportieve Kodiaq RS, die in het najaar van 2018 werd geïntroduceerd, was een mijlpaal als de allereerste SUV in de Škoda RS-familie. Tot op heden zijn er al meer dan 841.000 eenheden van de Kodiaq geproduceerd. In de komende weken zal Škoda de tweede generatie Kodiaq onthullen, die opwindend nieuws met zich meebrengt: deze nieuwe generatie zal ook beschikbaar zijn als plug-in hybride variant, met een indrukwekkende elektrische actieradius van meer dan 100 kilometer.

De Karoq als sterke middenmoter

In 2017 introduceerde Škoda de Karoq als het tweede model in hun SUV-line-up. Deze middelgrote SUV werd al snel een steunpilaar van het huidige Škoda-portfolio, met een indrukwekkende productie van meer dan 705.000 exemplaren tot op heden. Tegen 2021 was de Karoq verkrijgbaar in maar liefst 60 landen en bezette hij de derde plaats in termen van totale leveringen, direct na de Škoda-beststeller, de Octavia, en de kleinere Kamiq SUV. De update van 2022 bracht een verfijnde ontwerptaal en het gebruik van duurzame materialen naar de Karoq, waardoor dit model nog aantrekkelijker werd voor veeleisende klanten.

De compacte Kamiq maakt grote indruk

Met de introductie van de Kamiq heeft Škoda het snelgroeiende segment van compacte SUV's betreden. Sinds de lancering in 2019 zijn er indrukwekkende aantallen van de Kamiq van de productielijn gerold, inclusief de Kamiq GT in China, wat resulteerde in een totaal van meer dan 537.000 eenheden. Dit succes heeft de Kamiq in zowel 2021 als 2022 tot de bestverkopende SUV van Škoda gemaakt. In augustus heeft Škoda geüpdatete versies van de Kamiq geïntroduceerd, waarbij verbeteringen zijn aangebracht op het gebied van design, veiligheid en connectiviteit, waardoor de Kamiq nog aantrekkelijker is geworden voor de veeleisende markt.

opkomst elektrische SUV's

In september 2020 zette Škoda Auto een belangrijke stap in haar duurzaamheidsstrategie door de volledig elektrische Enyaq te introduceren, het eerste productiemodel gebaseerd op het modulaire MEB-platform van de Volkswagen Group. In januari 2022 breidde Škoda haar modelreeks uit met de Enyaq Coupé, een dynamisch ontworpen model met sportieve ambities en een ruim interieur. Tot op heden zijn er al meer dan 166.000 exemplaren van zowel de Enyaq als de Enyaq Coupé geproduceerd in de fabriek van Mladá Boleslav, wat getuigt van het succes van Škoda's elektrische inspanningen.

De speciaal voor India geproduceerde Kushaq

De Škoda Kushaq, geïntroduceerd in 2021, vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal als het eerste lokaal vervaardigde model van Škoda in India. Met bijna 64.000 geproduceerde exemplaren sinds de lancering benadrukt de Kushaq opnieuw dat het merk goed op weg is om aan de behoeften en voorkeuren van haar klanten te voldoen. 

De toekomst van de Škoda

In de nabije toekomst heeft Škoda Auto als missie om SUV's schoner, efficiënter en duurzamer te maken. Op deze manier wil de fabrikant niet alleen voldoen aan de eisen van haar klanten, maar ook bijdragen aan de zorg voor onze planeet en het klimaat. Het streven naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid is een belangrijk aspect van Škoda's toekomstige strategie.