Bij CES 2024 onthult Volkswagen een opwindende verschuiving in autorijervaring: de integratie van ChatGPT in de geavanceerde IDA-spraakassistent. Ontwikkeld met technologiepartner Cerence Inc., belooft deze op AI gebaseerde chatbot Volkswagen-rijders een gepersonaliseerde reis. Deze functie wordt standaard in alle Volkswagen-modellen met de spraakassistent IDA vanaf het tweede kwartaal van 2024. Een mijlpaal die Volkswagen de eerste maakt in het aanbieden van ChatGPT als standaard in volumemodellen, benadrukkend hun toewijding aan technologische vooruitgang en klantgerichte innovatie.

Beschikbaar in verschillende modellen

De ChatGPT-chatbot is nu beschikbaar in de ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, nieuwe Tiguan, Passat en de nieuwste Golf, samen met het MIB-infotainmentsysteem. Gebruikers hoeven niets extra's te doen, geen nieuw account aan te maken of een app te installeren. Activeer de spraakassistent eenvoudig met 'Hallo IDA' of door op de stuurknop te drukken. IDA regelt automatisch voertuigfuncties, navigatie en temperatuuraanpassingen. Bij complexere verzoeken wordt het doorgestuurd naar AI, met de vertrouwde Volkswagen-stem die antwoord geeft.

Waarborgen van gegevensbescherming

ChatGPT heeft geen toegang tot voertuiggegevens; vragen en antwoorden worden onmiddellijk verwijderd om het hoogst mogelijke niveau van gegevensbescherming te waarborgen. De integratie met de wereldberoemde chatbot wordt mogelijk gemaakt door Cerence Chat Pro van Cerence Inc., de technologiepartner van Volkswagen. Dit stelt spraakassistent IDA in staat om nauwkeurige en relevante antwoorden te geven op vrijwel elke denkbare vraag. De functie waarborgt ook beveiliging en naadloze integratie met de talloze mogelijkheden van IDA, voor gebruiksgemak voor bestuurders.

Een kijk op de toekomst

"Bij Volkswagen democratiseren we technologie al lange tijd om het voor iedereen toegankelijk te maken. Als eerste volumefabrikant bieden we nu de innovatieve ChatGPT-technologie als standaard in bijna al onze modellen, vanaf het compacte segment. Op die manier blijven we toegevoegde waarde bieden aan Volkswagen-rijders," zegt Kai Grünitz, lid van de Raad van Bestuur voor technische ontwikkeling van het merk Volkswagen. In de toekomst blijven Volkswagen en Cerence samenwerken aan een nieuwe gebruikerservaring gebaseerd op grote taalmodellen (LLM) voor de volgende generatie in-car assistent van Volkswagen.