Duurzame mobiliteit met de auto

Welkom op deze pagina! In de afgelopen decennia is er een groeiend besef ontstaan van de noodzaak om onze mobiliteit te verduurzamen. Met de auto als één van de meest populaire vervoersmiddelen wereldwijd, is duurzame mobiliteit in de autosector van cruciaal belang geworden. Duurzame mobiliteit met de auto gaat over het gebruik van milieuvriendelijke technologieën en praktijken om de negatieve impact van auto's op het milieu te verminderen en de mobiliteit maximaal te behouden. Huiskes-Kokkeler is dé duurzame mobility provider van Oost-Nederland.

Op deze pagina staan de meest relevante onderwerpen met betrekking tot duurzame mobiliteit met de (elektrische) auto. Lees over uw favoriete onderwerp en neem contact met ons op als u vragen heeft!

Duurzame mobiliteit in de stad

De auto speelt al jaren een grote rol op het gebied van mobiliteit in de stedelijke gebieden, waarbij de term “duurzaam” steeds belangrijker wordt, waardoor dit een grote impact heeft op de mobiliteit met uw auto. Hoewel de auto traditioneel wordt gezien als een grote vervuiler, is er wel een groeiende trend van duurzame mobiliteit met de auto in de stad. Met de opkomst van de elektrische auto’s is er een grote stap gezet richting het verduurzamen van mobiliteit in de stad, om zo de CO2 uitstoot te verminderen en te helpen de luchtkwaliteit te verbeteren. Met de voortdurende ontwikkelingen van de batterijtechnologie worden EV's steeds betaalbaarder en hebben deze een steeds grotere actieradius. Zo worden elektrische auto’s aantrekkelijker voor stadsbewoners die er echt afhankelijk van zijn. Ook wordt elektrisch rijden gestimuleerd door in steden verschillende milieuzones in te voeren, waar alleen auto’s/voertuigen mogen komen die een lage CO2-uitstoot hebben en verschaft de overheid subsidies aan consumenten die een elektrische auto aanschaffen.

Smart Mobility

Een andere ontwikkeling in de stadmobiliteit is “Smart Mobility”. Dit is technologie die wordt gebruikt om de verkeersstromen in een stad efficiënter te maken, wat bijdraagt aan duurzame mobiliteit met de auto. Geavanceerde navigatiesystemen kunnen automobilisten helpen om de snelste en meest efficiënte route te kiezen, waardoor onnodige kilometers en brandstofverbruik worden vermeden. Daarnaast kunnen slimme verkeerslichten, die zich aanpassen aan de verkeersstroom, ophoping verminderen en zodoende de doorstroming verbeteren.

Daarnaast is het aanleggen van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen cruciaal om stadsbewoners aan te moedigen voor het overstappen op EV's. Dit kan door een aantal laadpalen in elke straat/wijk te plaatsen of bij tank/laadstations in de stad meer snelladers te faciliteren. Ook zullen laadpalen gemakkelijk te plaatsen moeten zijn in elk deel van de stad. Steden verduurzamen nu steeds meer door het inrichten van fietsstraten in meerdere gebieden en het verbeteren van het openbaar vervoer, om het gebruik van de auto ook minder aantrekkelijk te maken. In Europa zou er vanaf 2050 een Zero Emission Stadslogistiek komen, om de uitstoot in de steden te verlagen tot 0% uitstoot en de geluidshinder te verminderen. De ontwikkeling van de elektrische auto is erg belangrijk voor het verduurzamen van mobiliteit in de stad, want veel bewoners kunnen simpelweg niet zonder auto. Zelfs draadloos opladen behoort tot een oplossing voor in de toekomst.

Ook het autodelen wordt nu regelmatig gebruikt in grote steden in Nederland. Dit vergroot de doorstroom van de mobiliteit van stadsbewoners die geen eigen auto bezitten. Hiervoor kunt u een abonnement bij Shuttel afsluiten, waarbij u zelf ook kunt kiezen uit verschillende voertuigsoorten, waaronder de deelauto.

Huiskes-Kokkeler is als duurzame mobility provider veel bezig met het blijven verduurzamen van de mobiliteit van haar klanten: zo faciliteren wij u in uw laadpalen voor thuis of op uw werk met Lanova laadpalen en kunnen wij u voorzien van laaddruppels voor aan uw sleutels. Daarnaast kunt u bij Huiskes-Kokkeler terecht voor een ruim aanbod van elektrische auto’s en (plug-in) hybride modellen. Op weg naar een duurzamere mobiliteit!

Neem contact met ons op om samen te kijken naar het verduurzamen van uw mobiliteit!

Woon-werkverkeer met de auto

Het reizen van huis naar het werk en andersom maakt iedereen wel (eens) mee. De auto blijft hier altijd nog een groot aandeel in houden, vooral vanwege de afstanden die men voor woon-werkverkeer moet afleggen. De gemiddelde afstand in Nederland hiervan is ongeveer 22 kilometer, waardoor de auto nog wel veel gebruikt wordt door Nederlanders. Om het woon-werkverkeer voor lange afstanden in (Oost-)Nederland verder te verduurzamen, zal bijvoorbeeld het aantal elektrische auto’s/hybride-auto’s moeten toenemen onder consumenten. Hiervoor zal wel het aantal laadfaciliteiten moeten toenemen (snelladers langs snelwegen, laadpalen bij bedrijven en thuisladers), zodat ook gedurende het werk kan worden opgeladen en bij grotere afstanden overal en snel kan worden bijgeladen. Als alternatief hierop kan tevens autodelen/carpoolen zorgen voor minder autogebruik en dus minder CO2-uitstoot.

Ga efficiënter om met brandstof

Met efficiënter brandstofgebruik kan de ecologische voetafdruk verminderd worden. Dit gaat bijvoorbeeld om het vermijden van overmatig stationair draaien en het verminderen van onnodig gewicht in de auto. Bovendien is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan uw auto uit te voeren om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken en de uitstoot beperkt blijft. En pomp daarnaast regelmatig uw autobanden op, controleer elke twee maanden of de bandenspanning juist is.

Zakelijke duurzame mobiliteit

Het wordt voor bedrijven ook steeds belangrijker om te investeren in duurzame mobiliteit. Zowel zakelijke ritten, als het woon-werkverkeer worden steeds duurzamer. Vooral vanwege de kostenvoordelen die duurzame voertuigen op langere termijn met zich meebrengen. Dit kan met verschillende vervoermiddelen, maar toch blijft de auto voor zakelijk verkeer nog het meest populair. Met name voor zakelijke kilometers naar andere delen van Nederland is de auto nog steeds een veelgebruikt vervoermiddel. Hierbij blijft u altijd mobiel en bent u minder afhankelijk van andere vervoermiddelen.

Voor werkgevers en werknemers

Bedrijven faciliteren werknemers regelmatig in een auto van de zaak. Steeds meer bedrijven doen dit met elektrische auto’s, vanwege de lagere verbruikskosten die elektrische voertuigen met zich meebrengen. Werknemers met een auto van de zaak gebruiken deze auto ook voor woon-werkverkeer, waardoor de accu of op het werk, of thuis (of misschien wel allebei) moet worden opgeladen. Dit leidt ertoe dat laadvoorzieningen moeten worden aangeschaft. Dit is bij Huiskes-Kokkeler ook mogelijk met de Lanova laadpalen. U kunt zowel voor bij u thuis, als voor op uw bedrijf de geschikte laadpaal aanschaffen. Neem contact op voor meer informatie over de best passende laadpaal voor u.

Een alternatief voor elektrisch rijden kan zijn om gebruik te maken van het openbaar vervoer (eventueel in combinatie met deelvervoer), waarbij u over het algemeen rekening moet houden met extra reistijd, maar wel gedurende de reistijd uw tijd nuttig kunt besteden door bijvoorbeeld verder kunt gaan met uw werk. 

Verplicht elektrisch in de toekomst?

Het Nederlandse kabinet had in eerste instantie als plan om vanaf 2025 de zakelijke leaserijder te verplichten om in een elektrische auto te rijden. Dit plan is echter voor het jaar 2025 van de baan, maar het is nog niet uitgesloten dat dit in de latere toekomst wél verplicht gaat worden. Hier kunt u als bedrijf wel alvast op inspelen, door bijvoorbeeld alvast het deels elektrificeren van uw wagenpark, zodat ook laadvoorzieningen niet allemaal tegelijk hoeven te worden aangeschaft.

Bent u ondernemer en weet u niet of u uw elektrische auto beter privé of zakelijk moet aanschaffen (vanwege subsidies voor particulieren)? Neem dan contact op met onze adviseurs via onderstaande button of lees hier meer over het kopen of leasen van uw zakelijke auto.

Welke oplossing past het beste bij u en uw bedrijf?

Bij Huiskes-Kokkeler kunt u van verschillende mogelijkheden gebruik maken om uw zakelijke kilometers zo duurzaam mogelijk in te richten. Zo bieden wij volledig elektrische en hybride modellen aan waarin u uw dagelijkse zakelijke kilometers eenvoudig kunt afleggen (en tussendoor op te laden), maar ook bieden wij laadoplossingen voor bij u thuis of op het werk, waardoor uw accu elke dag weer helemaal volgeladen is voor de zakelijke kilometers van morgen, maar ook als u wilt snelladen. Maak gebruik van onze laadoplossingen met Lanova laadpalen en maak uw zakelijke kilometers nóg leuker en duurzamer!

Bent u nog niet toe aan een volledig (of hybride-)elektrische auto? Dan hebben wij voor u een ideaal alternatief: Shuttel. Met Shuttel reist u onbezorgd van A naar B met een vervoersmiddel naar keuze, variërend van openbaar vervoer tot deelfietsen. Wilt u meer weten over Shuttel en over hoe dit voor u de beste oplossing kan zijn? Klik dan op onderstaande button.

Duurzame mobiliteit in de zorg

Mobiliteit is in de zorgsector een heel belangrijk onderdeel geworden. Ambulances moeten bij noodsituaties snel op de bestemming zijn en werknemers uit de thuiszorg moeten snel van locatie naar locatie. Mobiliteit staat centraal voor de zorg als het gaat om diensten buiten het eigen bedrijfspand. De huidige ontwikkelingen met betrekking tot duurzame mobiliteit zullen een grote impact hebben op de zorgsector. Ook deze sector zal het wagenpark in de toekomst verder moeten verduurzamen om aan de nieuwe wetten te kunnen voldoen, die vanaf 2035 van kracht is.

Hoe wordt de mobiliteit verduurzaamd?

De zorg is één van de sectoren waar veel kilometers worden afgelegd door de het personeel. Om de mobiliteit voor de zorg verder te verduurzamen, zijn er veel mogelijkheden. Zo zijn er tegenwoordig elektrische bedrijfswagens die de uitstoot verminderen, zoals de Volkswagen ID. Buzz Cargo en de Multivan hybride. Het wagenpark in de zorgsector verduurzamen is een groot project voor vele organisaties, ook met het aanschaffen van laadpalen voor bij het bedrijfspand. Huiskes-Kokkeler helpt uw bedrijf hier graag bij, want ook voor de zorgsector bieden wij een compleet pakket aan, van elektrische bedrijfswagens tot meerdere soorten laadpalen.

Voor de thuiszorg is het verduurzamen van de mobiliteit een stuk complexer. Het merendeel van de bedrijven in de thuiszorg sector maakt nu nog gebruik van verbrandingsvoertuigen uit met name het A-segment (formaat Volkswagen up! en Škoda Citigo). Dit modellensegment met verbrandingsmotoren worden steeds schaarser en zullen in de toekomst wellicht wel helemaal verdwijnen. Veel merken breiden het modellengamma uit met volledig elektrische modellen, welk gevolg heeft dit voor de thuiszorg?

Dat de thuiszorg af zal stappen van auto’s met verbrandingsmotoren, staat wel vast. De A-segment modellen van meerdere merken zullen van de markt verdwijnen en voorlopig zullen er nog geen elektrische modellen deze direct gaan opvolgen, aangezien er nog niet op kleinere accuformaten is doorontwikkeld. Wat blijft er dan nog over? Het investeren in een elektrisch wagenpark met eigen laadinfrastructuur is één van de mogelijkheden. Dit wagenpark zal dan wel bestaan uit elektrische auto’s die minimaal uit het B-segment komen (zoals de Volkswagen ID.2). Daarnaast zullen er laadpalen dienen te worden aangeschaft voor bij het bedrijfspand, zodat alle werknemers de voertuigen kunnen opladen voor gebruik (en eventueel ook voor de werknemers thuis). Huiskes-Kokkeler biedt voor elk organisatie de best passende duurzame mobiliteitsoplossing. Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw wagenpark in de zorg? Neem dan contact met ons op.

Zijn er alternatieven?

Investeren in een (gedeeltelijk) elektrisch wagenpark is uiteraard een belangrijke afweging voor uw bedrijf. Tóch is er voor de thuiszorg een alternatieve oplossing: medewerkers die (grotendeels) door de stad moeten reizen, zouden ook gebruik kunnen maken van een (elektrische) bakfiets. Deze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar is ook heel gezond. Fietsen bevordert lichaamsbeweging en kan bijdragen aan een gezondere levensstijl. Door zorgverleners uit te rusten met elektrische bakfietsen, kunnen deze werknemers snel door de stad komen en kunnen zij eenvoudig de benodigde spullen meenemen. Ook het meenemen van de benodigde spullen kan eenvoudig met de (elektrische) bakfiets. Wij bieden tevens fietsplannen aan voor thuiszorgorganisaties. Daarnaast is het mogelijk bij Huiskes-Kokkeler om van Shuttel gebruik te maken als u liever zelf wil kiezen welk vervoermiddel u wilt gebruiken. Lees hier meer over Shuttel.

Huiskes-Kokkeler helpt u graag bij het berekenen van deze kosten/investering en kijkt samen met u naar de mogelijkheden voor een passend en zo duurzaam mogelijke mobiliteit.

Duurzame mobiliteit in de (zakelijke) dienstverlening en transport

In de (zakelijke) dienstverlening en transport draait alles om mobiliteit: snel bij de klant zijn en de producten/diensten leveren. Onder de zakelijke dienstverlening vallen veel verschillende bedrijfssoorten, zoals schoonmaakbedrijven, bouwbedrijven en consultants. Daarnaast zijn er bedrijven die diensten verlenen aan particulieren, bijvoorbeeld loodgieters/installateurs en bezorgdiensten. Elk bedrijf heeft haar eigen specifieke mobiliteitsbehoefte om de diensten zo goed en vlot mogelijk te kunnen verlenen, zowel voor in de stad als voor lange afstanden.

Overstappen naar elektrisch?

Bij zowel de (zakelijke) dienstverlening, als bij transport van goederen, wordt er nog veel gebruik gemaakt van vrachtbussen en vrachtwagens met verbrandingsmotor. In de toekomst zal hier zeker een verandering in komen om de luchtconditie te verbeteren en vervuiling te verminderen. Het uiteindelijke plan is om ook deze voertuigen te gaan elektrificeren. Op welke termijn dit volledig overgaat, is nog onduidelijk, met name omdat de laadinfrastructuur nog niet voldoende is ingericht in Europa en de actieradius van volle accu’s in vrachtbussen en vrachtwagens nog niet hoog genoeg is. Er zijn al wel een paar volledig elektrische bedrijfswagens, zoals de Volkswagen ID. Buzz Cargo. Hiermee kunt u op een volle accu tot wel 424 kilometer ver komen. Vele bedrijven leggen deze afstand wel dagelijks af, waardoor snelladen tussen de afspraken/bezorgingen door wel essentieel is. Met de nieuwste technieken is de accu van 5% naar 80% al in 30 minuten opgeladen, maar nog niet overal in Nederland is deze voorziening beschikbaar. Bij veel tankstations langs de snelweg zijn laadstations gevestigd, maar nog niet veel in de stedelijke gebieden.

Elektrische bedrijfsbussen zijn voor sommige bedrijven uit de (zakelijke) dienstverlening en transport nog niet zo interessant. De actieradius en laadvoorzieningen in Europa zijn nog niet optimaal. Echter gaat hier in de toekomst stapsgewijs naartoe gewerkt worden. Huiskes-Kokkeler biedt ook hierin vele duurzame mobiliteitsmogelijkheden voor bedrijven uit de (zakelijke) dienstverlening: zo hebben wij voor uw bedrijf de elektrische Volkswagen ID. Buzz Cargo, die tevens kan worden voorzien van reclame en ombouw. Daarnaast voorzien wij bedrijven in meerdere laadoplossingen die het beste bij het bedrijf passen.

 Lees hieronder meer.

Tijdelijk/flexibel autorijden

Tijdelijk/flexibel autorijden betekent dat een auto wordt gebruikt op basis van behoefte voor een bepaalde periode, in plaats van het bezitten van een eigen auto. De auto moest een aantal jaren geleden nog een bezit zijn, maar tegenwoordig is het (ook bij Huiskes-Kokkeler) mogelijk om de auto enkel te gebruiken wanneer u deze echt nodig heeft, om zo te kunnen besparen op afschrijving- en onderhoudskosten. Het flexibel rijden gaat gepaard met een vast maandbedrag in de vorm van een (tijdelijk) abonnement, waarvan de hoogte wordt bepaald door de periodeduur van het contract. Tijdelijk/flexibel rijden zorgt voor een duurzamere mobiliteit en heeft nog andere voordelen. Hieronder belichten wij deze voor u.

De voordelen

1.  Vermindering van de ecologische voetafdruk: Door te kiezen voor tijdelijk/flexibel rijden, kan de ecologische voetafdruk verminderen. In plaats van meerdere auto's die het grootste deel van de tijd stilstaan, kan een auto gedeeld worden met anderen. Dit vermindert het aantal auto's op de weg en de CO2-uitstoot wordt verlaagd.

2.  Kostenbesparing: Het kan voor velen een voordeel zijn in de kosten wanneer er gebruik gemaakt wordt voor tijdelijke mobiliteit met de auto. Zo bespaart u op de aanschafkosten van uw auto. Met tijdelijk/flexibel gebruik maken van een auto kan men geld besparen door alleen te betalen voor de periode dat daadwerkelijk een auto nodig is. Dit kan vooral gunstig zijn als u in stedelijke gebieden woont en soms ook met andere vervoersmiddelen kunt reizen.

3.  Vermindering van verkeersopstoppingen: Eén van de grootste uitdagingen op het gebied van mobiliteit is het probleem van verkeersopstoppingen. Door het delen van auto's en het verminderen van het aantal voertuigen op de weg, kan tijdelijk/flexibel rijden helpen om opeenhoping te verminderen en de verkeersstroom te verbeteren, waardoor ook de CO2-uitstoot afneemt.

4.  Ruimtebesparing: Auto's nemen natuurlijk ruimte in beslag, zowel op de weg als bij het parkeren. Met tijdelijk/flexibel rijden is er de mogelijkheid om een auto te gebruiken wanneer deze nodig is en deze vervolgens weer terug te brengen na een afgesproken periode. Dit kan leiden tot een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte in stedelijke gebieden.

Kortom, flexibel gebruiken van uw auto is een zeer duurzame mobiliteitsinvulling. Bij Huiskes-Kokkeler is de mogelijk om gebruik te maken van Flex Lease. Hierbij kiest u uw favoriete model en rijdt u op basis van een maandabonnement voor een vast maandbedrag en wordt u volledig ontzorgd op het gebied van onderhoud en andere onverwachtse kosten. Dit contract is voor maximaal 24 maanden vast te leggen en is maandelijks opzegbaar!

Rijdt u zakelijk? Dan is er ook een mogelijkheid bij Huiskes-Kokkeler voor shortlease met een looptijd van maximaal 12 maanden!

Lees meer over Flex Lease

Laadoplossingen

Om duurzame mobiliteit te bevorderen voor uw zakelijke auto, bus en vrachtwagen, kunt u bij Huiskes-Kokkeler gebruik maken van meerdere laadoplossingen, zoals met Lanova laadpalen. Wij bieden u laadpalen aan voor bij u thuis en voor uw bedrijf, snelladers (Met een laadvermogen vanaf 75 kW tot max 300 kW) én laadkabels in verschillende maten.

Daarnaast bieden wij met ons label E-Energie en Shuttel laadsleutelhangers/laaddruppels aan voor uw zakelijke laadabonnement.